Nieuws

Wanneer u een appartement koopt of van plan bent te kopen krijgt u over het algemeen te maken met andere regels dan bij het kopen van bijvoorbeeld een eengezinswoning. Er is dan sprake van een appartementsrecht. Het appartementencomplex is dan gedeeld eigendom van alle eigenaren. U bezit een appartementsrecht.
Wanneer u eigenaar bent van een appartement bent u ook automatisch (verplicht) lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Een VvE heeft het doel het gezamelijk belang te behartigen van de eigenaren. Iedere eigenaar betaalt ook een VvE bijdrage (servicekosten) die gebruikt worden voor gezamenlijke voorzieningen zoals reserveringen voor onderhoud op de lange termijn, verzekeringen, reinigingskosten etc. Dit geld komt dan terecht op een gezamenlijke rekening van de VvE (onderhoudsfonds).

Eigenaren van VvE’s zijn overigens verplicht om een onderhoudsfonds te hebben én om er geld in te stoppen. Wilt u nu weten hoeveel er in de onderhoudspot van uw VvE moet zitten, dan kunt u dit uitrekenen met de rekentool van de rijksoverheid.

Slapende VvE

Bij een slapende VvE geld dat door de leden geen servicekosten gestort wordt in het onderhoudsfonds. Er zijn er ook geen reserveringen voor onderhoud of beheer van gemeenschappelijke ruimten. Tevens is er bijna geen overleg over deze gemeenschappelijke zaken. Dit heeft soms tot gevolg dat gemeenschappelijke ruimten (bijv. trappenhuizen) weinig of geen aandacht krijgen. Het onderhoud van uw appartementencomplex en dus uw woning loopt daardoor achterstand op.  U krijgt als eigenaar ineens te maken met hoge reparatie- of onderhoudskosten, die waarschijnlijk voorkomen hadden kunnen worden. Dit gaat zeker ten koste van uw woonplezier.

Sinds januari 2010 is het voor VvE’s verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister (KvK). Die inschrijving in het register van de KvK is belangrijk omdat sommige geldverstrekkers geen hypotheek verstrekken als er sprake is van een slapende VvE is.

Kortom wakker maken die snurkende VvE’s. Boulevard Beheer kan u hier mee helpen en begeleiden.